Nieuws

De veranderingen van BPM op bestelwagens; wat houdt het in?
Datum: 09-02-2024

De komende jaren vinden er verschillende veranderingen plaats op het gebied van BPM op bestelwagens. Lange tijd werd er uitgegaan van het feit dat er vanaf 01-01-2024 BPM zou worden berekend op basis van catalogusprijs. Dit gaat niet meer door. Per 01-01-2025 wordt BPM berekend op basis van CO2-uitstoot. En dat kan voor veel organisaties betekenen dat er per voertuig BPM wordt geheven van €20.000,- tot €25.000,-. Ben je dus op zoek naar een nieuwe bestelwagen? Probeer dan nog voor 2025 een nieuwe aan te schaffen, om de BPM stijging voor te zijn. Let op, dit geldt enkel voor bestelwagens met een GVW tot 3.500 kg.

Vernieuwde veiligheidsmaatregelen
De nieuwe BPM berekening is niet alles. Vanaf juli 2024* moeten alle nieuwe bestelwagens die in de EU worden verkocht, voldoen aan de General Safety Regulation (GSR). De regelgeving vereist een reeks verplichte, geavanceerde veiligheidsvoorzieningen. Wat zijn deze en wat voor invloed gaan ze hebben op uw bedrijf?

General Safety Regulation
Er zijn in totaal elf actieve veiligheidsfuncties vereist. Acht daarvan worden vanaf juli 2024 verplicht op nieuwe bestelwagens. De overige drie volgen in 2026 en 2029. De functies zijn onder meer:

Noodstopsignaal: een knipperend remlicht (of daarmee vergelijkbaar) dat aan andere weggebruikers achter de bestelwagen aangeeft dat het snel afremt of krachtig remt.
Achteruitrijdetectie: technologie, zoals camera of sensoren, waarmee de chauffeur een overzicht heeft van objecten en mensen achter de truck.
Bandenspanning monitoring: een systeem dat de bandenspanning van de bestelwagen in de gaten houdt en vermindering van bandenspanning in realtime meldt aan de chauffeur.
Intelligente snelheidsondersteuning: een systeem dat de snelheid actief in de gaten houdt en de chauffeurs waarschuwt als zij de snelheidslimiet overschrijden, om hen aan te sporen de snelheid te verlagen.
Dodehoekwaarschuwing: een systeem dat de chauffeur waarschuwt voor kwetsbare weggebruikers zoals fietsers en voetgangers die zich naast de bestelwagen bevinden of vóór de bestelwagen oversteken.
Informatiesysteem over wegrijden: een systeem dat de chauffeur, voor het wegrijden of bij langzaam rijden, waarschuwt voor kwetsbare weggebruikers vóór het voertuig.
Ondersteuning van de installatie van een alcoholslot: de gewijzigde regelgeving vereist een gestandaardiseerde interface voor een alcoholslot (blaasapparaat) in voertuigen.
Driver Alert Support: een veiligheidssysteem om de alertheid van de chauffeur te beoordelen. Dit systeem controleert bijvoorbeeld hoe lang de chauffeur al rijdt en waarschuwt wanneer een pauze nodig is.

Zoals hierboven te lezen is zijn er vanaf juli 2024 aardig wat wijzigingen op komst wat de aanschafprijs van nieuwe voertuigen flink omhoog stuwt. Denk je aan het aanschaffen van een nieuwe bedrijfswagen, wacht dan niet te lang en neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken. Bel Jasper van Wijngaarden via 0180-634057.

De veranderingen van BPM op bestelwagens; wat houdt het in?