Nieuws

Jasper en Sven over honderd jaar Kwakernaak: ‘De dingen goed doen’
Datum: 20-09-2023

Sven Kwakernaak en Jasper van Wijngaarden vormen de directie van Kwakernaak Bedrijfswagens. Samen staan ze sinds 2021 officieel aan het roer van de organisatie, maar zijn allebei al lang verbonden aan het familiebedrijf. Met het feest voor het 100-jarig jubileum op komst, is het een mooi moment om met de mannen terug te blikken én vooruit te kijken.

Hoe lang werken jullie allebei bij Kwakernaak?
Sven: Officieel sinds 2018, maar daarvoor was ik natuurlijk al vaak bij het bedrijf te vinden, ik kreeg mijn eerste loonstrook in 2012. Mijn vader was de vorige eigenaar en de opa van mijn vader is de oprichter. In de zomervakanties hielp ik Jasper met de verkoop binnendienst, die al sinds 2006 bij ons werkt. Na mijn studie ben ik met veel plezier aan de slag gegaan bij een carrosseriebouwer uit Purmerend, maar na een tijdje wilde ik toch bij het familiebedrijf gaan werken (en dagelijks wat minder tijd in de auto doorbrengen).

Jasper: Ik ben hier begonnen als verkoper en sinds 3,5 jaar vormen Sven en ik officieel de directie. Dat gaat natuurlijk niet van de ene op de andere dag. Het idee kwam van Gijs (vader van Sven, oud-directeur), tijdens een barbecue. Ik twijfelde of ik als verkoper wilde blijven werken, dus toen Gijs met het voorstel kwam om samen met Sven het bedrijf over te nemen, was dat een mooie nieuwe uitdaging. Vervolgens groei je daar langzaam in. Je neemt wat aandelen over en start het hele proces van de overname.

Merken jullie dat er veel is veranderd in de afgelopen jaren?
Jasper: Binnen ons bedrijf eigenlijk niet. We doen gewoon wat we altijd doen en dat is hard werken en ons best doen. Binnen IVECO merk je wel dat er veel is veranderd. Dat is nu namelijk echt een topproduct. We staan nu in het vizier van de klant, waar we vroeger een beetje achteraan hingen. Het is niet alleen nog maar de ‘oude drie’ die op de bucketlist staan.

Hoe zorgen jullie ervoor dat klanten blij zijn en blijven met Kwakernaak?
Sven: Wij zijn met z’n tweeën het eerste aanspreekpunt. Wij zijn 9 van de 10 keer de eerste die de telefoon opnemen, dus het klantcontact is heel direct en de lijnen zijn kort. We kunnen direct deals maken en hoeven niet intern met tien anderen te overleggen. Samen met het feit dat de wagens van IVECO gewoon heel mooi en goed zijn, heb je echt een supercombinatie, als je het ons vraagt.

Jasper: En we zijn niet anders gewend. Dit is hoe wij het doen, hoe het hiervoor al werd gedaan en hoe we het blijven doen. Groot worden door klein te blijven. Deze cultuur willen we graag vasthouden. We willen ook helemaal niet de grootste worden. We willen vooral goed blijven in wat we nu doen. Een goed voorbeeld was de officiële overdracht van het bedrijf. We gingen ‘s ochtends naar de notaris en daarna gewoon weer hard aan het werk.

Hoe voelt het om een bedrijf te leiden dat al honderd jaar bestaat?
Sven: Dat is natuurlijk heel mooi, maar daar staan we eigenlijk niet heel veel bij stil. We doen voor een groot gedeelte natuurlijk gewoon mee in de operatie. We doen ons werk en zijn niet per se alleen bezig met het leiden van een bedrijf. Onze belangrijkste taak is zorgen dat klanten tevreden blijven. Als we dat blijven doen, dan komt het allemaal wel goed.

Wat zijn jullie plannen voor de toekomst?
Jasper: Daar zijn we al langere tijd mee bezig. Met voornamelijk de manier van werken, zoals een nieuw softwaresysteem en het inrichten van de administratie. En natuurlijk het hoofd dealerschap van IVECO en meer marketing rondom het merk Kwakernaak. Daarnaast zijn we de afgelopen jaren ook grotere klanten gaan zoeken. Klanten die qua aantallen grotere orders plaatsen of voornamelijk voor de heavy’s gaan. En de Kwakernaak Truck Specials, niet te vergeten. Niet alleen een leuk project, maar ook echt een goed reclamebord voor nieuwe klanten.

Sven: Zoals Jasper al zei, we willen niet groter worden. We willen bewaken hoe het nu is. En innoveren, alles waarin IVECO innoveert, gaan wij mee. Daar leiden we het team ook in op. Waterstof, elektrisch, noem maar op. Gewoon de dingen goed doen.

Jasper en Sven over honderd jaar Kwakernaak: ‘De dingen goed doen’